logo Welcome, Guest. Please login or register.
June 21, 2018, 06:15:19 PM
Home Help Search Login Register
 News: New Members, after 10 posts we allow you into the Special Members section, including  the "Todays News" topics"  And it's all FREE!

Pages: [1]   Go Down
Print
Author Topic: Merc 150 Brown Band Electrical problem  (Read 779 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Spritely
Board God
*****
Posts: 169

1967 Caribbean Galaxy


View Profile
« on: January 27, 2018, 08:50:14 AM »

Hi Team,

I had to remove the starter motor from my V6 150 Merc Brown band to fix a slipping clutch pack on the bendix gear. This was no problem, however I stupidly did not connect the Earth lead from the battery to the starter motor. When I attempted to start it i heard a small 'crack sound'. Will I have burnt out a low tension wire somewhere on the outboard or loom?

Once I reconnected the main earth strap to the starter the boat turned over well and ran fine, however the voltage gauge is running under 12 volts and I don't think it's charging now.

Went out for a quick Ski morning yesterday and after about 1 hour of running the tacho started to fail !!

Any suggestions please?
Cheers Spritely
Logged
Mark S
Board God
*****
Posts: 505


View Profile
« Reply #1 on: January 28, 2018, 09:32:22 AM »



Appears that you may have blown the rectifier.

Mark S.
Logged
Spritely
Board God
*****
Posts: 169

1967 Caribbean Galaxy


View Profile
« Reply #2 on: January 29, 2018, 11:04:06 AM »

Thanks Mark,

If this is the case, Is this an easy repair?

Would this cause the tacho to start to fail after the motor had been running for an hour or so? Would the tach not appreciate the drop in voltage?

Cheers Spritely
Logged
Mark S
Board God
*****
Posts: 505


View Profile
« Reply #3 on: January 30, 2018, 07:46:33 AM »

Tachometer gets its pulse signal from the rectifier, having a blown diode can upset signal. Simple test as per diagram. Being an old brown band I will assume it has this style of rectifier


* Mercury rectifier test.jpg (490.75 KB, 1700x2200 - viewed 90 times.)
Logged
Spritely
Board God
*****
Posts: 169

1967 Caribbean Galaxy


View Profile
« Reply #4 on: February 02, 2018, 03:24:41 PM »

Thanks Mark,
Very helpful. Hope to test on the weekend.
Cheers
Logged
Spritely
Board God
*****
Posts: 169

1967 Caribbean Galaxy


View Profile
« Reply #5 on: March 14, 2018, 09:54:49 AM »

Thanks again Mark,

New rectifier solved all problems, had a fantastic day back on the water yesterday

Cheers Spritely
Logged
Pages: [1]   Go Up
Print
Jump to:  



Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Site by METRO IT